tiistai 27. marraskuuta 2012

Hevosten hieronta päivä!

Sunnuntaina kaverini tuli hieromaan Minttua ja Pisaraa sekä Veetiä. :) Ensimmäisenä otettiin Minttu. Siinä alkuun se oli rauhallinen, mutta sitten kun kaveri rupes hieromaan, niin aristi melkein joka kohtaa. Oikea puoli ei ollut yhtä paha kuin vasen. Takajalka oikein heilu, kun yritti potkia. Mahan kohdalta aristi jonkun verran, sekä kummankin takajalan polvia. Mahan sivelystä ei välittänyt yhtään, mut kovempi ote teki kipeää. Sen näki myös hevosen ilmeestä. Minttu näykki koko ajan eteenpäin, kun kipeää kohtaa hierottiin. Etujalat antoi venyttää ongelmitta, mutta hieroja ei uskaltanut ruveta vielä takajalkoja venyttämään, kun se vikuroi niiden kanssa (katsoo sitten seuraavalla kerralla, josko se sillon antas venytellä myös takajalkaa). Minttu "aristanut" siitä lähtien takajalkojen koskettelua kun se minulle tuli. Eihän me saatu sille toiseen jalkaan kuljetussuojaa, kun se koko ajan rimpuili. Kyllä se nostaa pyydettäessä jalan ylös ilman että potkasee, mutta riuhtoo heti, kun pikkasenkin liian ylös nostaa. Itse olen aina venytellyt Mintun jalat ratsastuksen tai muun liikunnan jälkeen.

Lavan takaa molemmin puolin oli jotkut lihakset vähän isohkon oloiset. Hierojalle ei ollut vielä vastaavanlaisia tullut vastaan. Saa nyt nähdä, et mitä noi sit loppujen lopuksi on ja mistä ne ovat tulleet. Myös mahan alta huomasi hilseilyä ja rupea. Pitää ruveta tarkkailemaan, jos lisääntyy, niin kivennäinen vaihtoon. En ole itse tajunnut, vaikka joka kerta olen hevosen tutkinut läpikotaisin, että jos sattuu olemaan jotain.

Voi olla, että teen Mintun tämän hetkiseen ruokintaan muutoksia. Tällä hetkellä saa vaan heinien lisäksi tosiaan kivennäistä, valkosipulia ja pienen tilkan ruokaöljyä.

Meinasin, et vaihtaisin kivennäisen muroon ja lisäilisin pellavaista, greenlinea ja valkosipulia. Saa nyt nähdä, et annanko enää PeaceMakeria, jota se on saanu lähes aina, mutta nyt jätin kesäks sen pois, kun siirty vihreelle heinälle. Minä en tiedä onko nykyisistä heinistä tietetty analyysia, koska ne tulee joltain maanviljeliltä, joka myy muillekin talleille heinää. Luulisin, et olis tietetty.

Mintun kaula oli molemmilta puolin kova kuin kivi, joten hieronta onkin hyvä et saa jumit pois kaulalta.


Kyllä käytän jatkossakin hierojaa, et saan Mintun "kuntoon".
Tästä kuvasta näkyy selkeemmin ne kohdat, joita aristaa. Myös lavan takainen kohta, jossa on  joku outo "lihas".

Mintun selän notkoisuus johtuu korkeasta ja pitkästä säästä, joten se näyttää notkoselkäiseltä. Tosin näyttelypapereissa on myös mainintaa notkoselästä. Aiemmin minulla oli käytössä kaarevahko satula, jossa avoinsäkätila, mutta talven myötä se kävi epäsopivaksi. Laittelin asiantuntijalle viestiä kuvan kera ja minulle sitten ehdoteltiin satuloita, jotka käyvät kyseiseen selkään. Tilasin Pfiffin satulan ja se on kuin tehty Mintulle. Ei purista mistään ja säkätilaa on reilusti ja se on vielä levee että pääsee lavatkin liikkumaan. Aiemmat satulat ovat pyörineet tai keikkuneet, mutta tämä pysyy paikoillaan, vaikka selkään nousussa vähän heilahtaa (kun satulavyö ei oo vielä kunnolla kiristetty), mutta muuten pysyy paikoillaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti