maanantai 19. maaliskuuta 2012

Mintun hoitoa

Eilen ei oikein mitään pystynyt tekemään, koska oli joka paikka jäätiköllä ja Mintulla ei ole takakaviossa kenkää, koska se tippui toissa iltana jalasta kun olin ottamassa Minttua sisälle. Saatiin kengittäjä vasta keskiviikolle ja Minttua ei ennen sitä voida liikuttaa ettei käy mitään, koska kummiskin jalat ovat epätasaiset ja joutuu jännittyneenä kävelemään jäätiköllä. Eilenkin kun katselin laitumella hevosten touhuja, niin Minttu käveli hyvin varovasti ja takajalka vaan luisteli sivuttain, jos ei olis ollut kenkiä muissa jaloissa, niin hevonen ois ollu turvalleen moneen otteeseen, kun ei ois pystyssä pysyny. Kummiskin piti sit laittaa Minttu siksi aikaa toiselle alalle, jossa meillä on talvisin kenttä,koska toisella hevosella lähdettiin ajelemaan. Minttu vain seiso paikoillaan ja katseli ympärilleen/kuullosteli ja sitten se välillä söi heiniä. :) Otin Mintusta kuvia harjauspuomin päältä kun halusin testailla tasapainoani. Vähän meinasi hankaluuksia tuottaa, kun piti kahteen asiaan keskittyä ja sehän ei meinannu sitten onnistua millään. Joten kuvistakin tuli sitten sen mukaisia. :)
Olen myös katsellut vähän vanhempia rakennekuvia Mintusta ja olen huomannut, et sen selkä on ruvennut nousemaan ylöspäin, eikä ole enää niin notkolla, mitä se oli silloin noin pari vuotta sitten.


Otin vielä Mintun kavioista kuvan, josta näkyy et miten hyvin se on ruvennut nyt parantumaan. Tai eihän niissä kavioissa ole ollut mitään muuta vikaa, kuin sarveisseinämä oli liian kuiva ja ne rupesivat lohkeilemaan. Ruununrajaan rupesi tulemaan valkoista niinkuin ihmisillä kynsissä kynsinauhat. Yleensä ne tulee hevosille kun ovat liikaa märässä, mutta nyt ei kyllä märkyydestä ollut minkäänlaista tietoa. :( Huomasin sit samassa, että oikean puolen etukavio on pidempi kuin muut kaviot. Hmm.. Olikohan kengittäjä unohtanut ottaa tarpeeksi pois, vai onkohan kavio kasvanut noin nopeasti? Sitä minä en tiedä. Myös turvotusta on oikeassa etujalassa (oej) ja vasemmassa takajalassa (vtj). Vtj:ssä on selvästi vuohisrohtumaa (riviä), jota ollaan hoidettu Betadinella, helosanilla, mutta nyt keksin, et Relaxant Animal Hoitoseerumia voi myös käyttää rivinhoitoon ja ihottumaan. Nyt on haavaumat lähteneet pois, mutta turvotusta esiintyy aina silloin tällöin levossa. Oej:ssa on takapuolella ihottumaa, jota epäilen kuraruveksi tai riviksi, koska rivi voi ulottua vuohiskuopasta aina polven alapuolelle asti ja etupuolelle. Olen myös laittanut siihen Relaxant Animalia. Huomasin, et heti kun hoitoseerumia laittaa jalkaan, niin vähän ajan päästä rupeaa jalasta nousemaan höyryä ja kun kokeilen, niin jalka on siitä ihottuman kohdata ihan tulinen. Jos ei muu auta,niin pitää eläinlääkäriltä jotain antibiootistavoidetta pyytää tai mitä nyt suositteleekaan hoitoon.

Vielä kun halusin touhuilla Mintun kanssa, niin ajattelin hieroa sitä. Aloitin hivellyllä, et Minttu rentoutuis ennen kuin voi hieroa. Yleensä Minttu on ättäröinyt hieronnasta, mutta nyt oli rauhallinen ja antoi hieroa. Kokeilin myös jumeja selästä, mutten ainakaan tuntenut, et olisi enää niin kireet kuin mitä ne oli reilu kuukausi sitten. Minttu oikein nautti, kun sitä hierottiin ja minä vielä painelin sen selkärankaa eikä se reagoinu siihen mitenkään. Yleensä se on yrittänyt lähteä kipua pakoon, mutta nyt ei mitään. :) Kyllä se tuo aurinko taitaa tehdä tehtävänsä :) Minttu on aina kesäisin rauhallinen, mut sitten kun talvi tulee, niin alkaa se temppuilu. :( Mut ollaan pikkasen päästy jo siitäkin temppuilusta eroon :) Eilen myös testasin painella siitä kohtaa mihin satulavyö tulee. Minttu aluksi ättäröi, mutta lopulta se rauhoittui eikä reagoinu enää painamiseen mitenkään. :) Kuhan tiet ja keli rupeaa parantumaan, niin lähdetään Mintun kanssa pienelle lenkille.. :) Saa joko laukata tai ravata pienen mäen ylös, et saatas jotain aikaseks, kun tavoitteena on et saadaan kesällä taas muutama hassu kilo pudotettua, mutta se ei taida jäädä kuin haaveeks kun saa laitumella syödä heinää niin paljon kun jaksaa.. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti